2013. május 7., kedd

Spaletták ezer arca

A globális felmelegedés sajnálatos módon napjainkban már a falusi boltokban is téma, nem cseng idegenül a kifejezés. Egyre kevesebb a kétkedő, nem lesz, hanem van. Ezért olyan kérdésekkel kell foglalkozunk, mint otthonaink hűtése, a termelt kiskerti növények öntözése és még hosszan sorolhatnám. 
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az árnyékolás, a lakások, otthonok nyári hónapokban való hűtése. Az energia számla és a környezettudatosság jegyében a légkondicionálók használata helyett, olyan több száz éve használt módszerek alkalmazását javaslom, mint a spaletták, zsalugáteret.
A héten az Otthon Vidéken oldalon a spaletták, zsalugáterek témáját járjuk körül. Megismerkedhetünk a szavak valódi jelentésével, eredetével, újszerű felhasználási módokkal és reményeink szerint a téma szakértőivel is.

Mi a spaletta? Gyakran hibásan használjuk a spaletta- zsalugáter szavakat. Nézzük meg mit is takar a spaletta kifejezés. A spaletta, egy ablaktábla, mely védi az ablaküveget az eső, napfény elől. A spaletta pontosan illeszkedik az ablakhoz, könnyen nyitható, csukható kívül és belül egyaránt elhelyezkedhet az ablakkereten. A spaletta magyar szó, az olasz spalla szóból ered, mely váll, támasz, ablakfülke jelentéssel bír. Olaszországban a meleg kívül tartása ellen már több száz éve használják. A spaletta általában fából készül, alkalmas hő és hangszigetelésre egyaránt, véd a nagy nyári melegek ellen és a téli süvítő széltől, hidegtől egyaránt. 
A spalettának, zsalugáternek hangulata van, és szimbolikus jelentéssel is bír, amikor kinyitja az ember, beáramlik a fény, a friss levegő, maga az élet. A napnak egy rituálét ad, kinyitni, bezárkózni.

Hagyományos deszkaspaletta, melyen a magyar népi építészet által kedvelt szív motívum látható.

Spaletták egységes megjelenést kölcsönöznek bármely épületnek. Az íves ablakokhoz, franciaablakokhoz egyedi, méretre készíttetett darabok a megfelelőek.
A spaletták összhangot, stílust adnak a bérházaknak is.
Spaletták akár utólagosan is felszerelhetőek a faablakokra.
 Megvéd a kíváncsi tekintetek elől.
 Színesben.
Forrás
A spalettát díszíthetik kivágott formák, például szív, de más, cirádás mintát is választhatunk rá.
Ki ne szeretné a mosott kék ajtókat, árnyékolókat?

Forrás
 Egy szép íves spaletta még kopottan is gyönyörű.
Forrás
Spaletta az ablak belső felére rögzítve. 

Hogy tetszenek a spaletták? Szeretnél az otthonodra? 

Holnap a zsalugáterekkel foglalkozunk! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...